Nieuws

Rhododendron

donderdag, 12-2-2015  

Niet iedereen in Nederland heeft het geluk om een tuin bij huis te hebben, maar als u dat wel hebt, dan wilt u er natuurlijk ook volop van genieten. Vaak wordt er gekozen voor een eenvoudig grasveld, maar u kunt er ook allemaal verschillende bloemen, struiken en boompjes in planten. Zoals bijvoorbeeld een mooie rhododendron. Veel mensen denken dat het heel veel werk is om de planten mooi te houden en dat dit ze veel tijd gaat kosten. Maar dat valt heel erg mee. Een rhododendron bijvoorbeeld heeft weinig onderhoud nodig. U hoeft deze plant alleen maximaal eenmaal per jaar te snoeien en goed bemesten, voor de rest is hij eigenlijk onderhoudsvrij. Vergelijk dat eens met een grasveld. Waar u van een rhododendron dus eigenlijk nauwelijks werk hebt, moet u uw gras regelmatig maaien. Vooral in de lente en het begin van de zomer, de periode waarin het het snelst groeit, zult u minimaal eens per week aan het maaien moeten gaan en soms zelfs nog vaker. Dit kost natuurlijk ook heel veel tijd. Bovendien vinden velen grasmaaien niet echt een fijn klusje. Reden genoeg dus om op zijn minst een deel van uw tuin om te toveren tot een plantenweelde, met bijvoorbeeld de rhododendron. Niet alleen is het minder werk om op deze manier tuinonderhoud te moeten verrichten, u kunt er ook echt iets moois van maken. U zult zien, bloeiende planten vrolijken iedereen op en de juiste plantjes, struiken en bomen trekken bovendien veel vlinders en vogels. Zo maakt u echt een heerlijke plek voor uzelf buiten uw huis. Een rhododendron is een goede keus om mee te beginnen.

Kenmerken van de rhododendron

De rhododendron is een struik of kleine boom en er bestaan zeer veel verschillende soorten van. Er worden tussen de zeshonderd en duizend verschillende varianten onderscheiden. Dit betekent dat er heel veel keus is als u graag een rhododendron aan wilt gaan planten. De verschillende varianten variƫren namelijk in:

  • maximale grootte
  • bloeiperiode
  • kleur, vorm en grootte van de bloemen
  • kleur, vorm en grootte van het blad

Vanwege de grote verscheidenheid aan soorten die er te krijgen is, is het zeker dat er voor iedereen wel een variant te vinden is die precies bij hem of haar past. Het maakt niet uit wat uw favoriete kleuren zijn of voor welke periode in het jaar u op zoek bent naar een bloeiende plant, er is altijd een rhododendron te vinden die aan uw eisen voldoet. Dat maakt dat het een ideaal product voor iedereen, echt iedereen kan er mee uit de voeten. Zoals gezegd heeft deze struik bovendien weinig onderhoud nodig. Het enige wat u hoeft te doen is zorgen voor bemesting in het voorjaar, zodat de grond voedzaam genoeg blijft. Ook is voldoende vocht belangrijk, maar daar zorgt de natuur meestal zelf wel voor. Ook in het najaar is het belangrijk om de rhododendron meststoffen te geven en het is van belang dat deze voldoende kalium bevatten. Hierdoor kan de plant de winter goed aan. Bij een tuincentrum kunnen ze u van de juiste meststoffen voorzien. Dit klinkt misschien allemaal als heel veel werk, maar het is het absoluut niet. Het is gewoon een kwestie van tweemaal per jaar wat meststoffen geven en verder in de gaten houden of de rhododendron voldoende vocht krijgt. Maar aangezien u zelf wel door hebt of het genoeg heeft geregend of niet, is dit niet bepaald een tijdrovende klus.

Gele bladeren

Worden de bladeren van de rhododendron gelig, dan voelt hij zich niet senang. Dit kan aan twee dingen liggen, de bodem is niet voedzaam genoeg of hij moet gesnoeid worden. In het eerste geval is het belangrijk dat u de plant uitgraaft, het gat vervolgens nog wat dieper maakt en de grond erin vermengt met tuinturf of kokosvezels. Vervolgens stopt u de struik weer terug en vult het gat weer op met aarde. U voegt dan nog wat extra meststoffen toe en dit zou ervoor moeten zorgen dat hij er weer helemaal gezond uit gaat zien. Weet u zeker dat de bodem niet het probleem is, omdat u uw rhododendron keurig tweemaal per jaar extra voedende mest hebt gegeven? Dan is het tijd om aan het snoeien te gaan. Een rhododendron kan zeer goed gesnoeid worden, het is zelfs mogelijk om hem zonder problemen helemaal terug te snoeien zodat hij weer opnieuw uit kan gaan lopen. Er is niet echt een specifieke manier waarop u deze plant dient te snoeien, maar er zijn wel wat richtlijnen. Een rhododendron dient bijvoorbeeld altijd na de bloeiperiode gesnoeid te worden. Bovendien is het, net als bij alle andere bomen en struiken, altijd belangrijk om een uiterst scherp snoeimes te gebruiken. Is deze niet scherp, dan zullen de gesnoeide delen niet zorgen voor nieuwe takken, maar juist af gaan sterven. Voor het snoeien zelf zijn verschillende methodes. U kunt alleen de gele bladeren wegsnoeien, maar u kunt ook onder de bladerenkrans afknippen, waarmee u in feite nog een jaar meer wegknipt. Dit is absoluut niet schadelijk en zal er zelfs voor zorgen dat er meer takken weer terug komen. Een rhododendron snoeien doet u bovendien niet alleen als er gele bladeren aan komen, maar kunt u ook doen als u vindt dat hij te groot wordt. U kunt hem zo klein maken als u wilt, de takken zullen vanzelf weer uitlopen en weer een mooie plant gaan vormen.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn


Comments are closed.