Woning en Tuin

Scholen kiezen voor Frans boomschors

zondag, 9-12-2018  

Steeds meer scholen kiezen ervoor hun speeltoestellen te omgeven met Frans boomschors. Daar waar vroeger nog gewerkt werd met rubber tegels om een zachte ondergrond te bieden aan kinderen, worden deze tegenwoordig vervangen voor Frans boomschors. Deze goede ontwikkeling, waarbij kinderen meer en meer in aanraking komen met natuurlijke producten, willen wij hierbij eens nader bestuderen.

De keuze voor Frans boomschors was een logische stap

Na een rondvraag bij diverse scholengemeenschappen waar Frans boomschors is gebruikt rondom de speeltoestellen zijn wij erachter gekomen dat de keuze voor Frans boomschors logischerwijs is genomen. Op het schoolplein staan vaak speeltoestellen en deze zijn relatief summier omgeven met rubber tegels. Het nadeel van deze tegels is dat ze niet breed genoeg om de toestellen worden neergelegd, dat ze in de zon zeer warm kunnen worden en dat ze voor schaafplekken kunnen zorgen, die vrij ernstig kunnen zijn. Frans boomschors kent echter vooral voordelen die voor de kinderen een veel natuurlijkere speelervaring kunnen opleveren.

  • Het wordt niet warm
  • Het is zacht als ondergrond
  • Het geeft geen splinters
  • Het draagt bij aan een natuurlijkere ervaring
  • Kinderen voelen zich vrijer

De ondergrond met het boomschors voelt aan alsof er over bosgrond wordt gelopen. Het is zacht en veert mee en dat is voor kinderen die rondrennen en op de diverse toestellen spelen een groot pluspunt. Door de veerkracht en flexibiliteit van het materiaal is het heel kindvriendelijk in gebruik. Het geeft daarnaast een verzachtend beeld in een anders industrieel ogende omgeving. Wanneer tussen bakstenen en beton rubber tegels worden gebruikt krijg je een kunstmatige, harde en industriële uitstraling. Het gebruik van het schors is zorgt ervoor dat kinderen het gevoel hebben dat ze meer in de natuur kunnen spelen. Na enkele kinderen ondervraagd te hebben, werd dit beaamd. Ze vinden het mooier en prettiger en voelen zich vrijer op het Frans boomschors. Wanneer ze van een toestel vallen, wat regelmatig gebeurt, bestaat er veel minder de kans dat ze de omliggende tegels raken. Door een groter vlak met schors aan te brengen dan waar normaliter de rubber tegels zouden liggen, wordt de kans verkleint op kleine ongelukjes op het schoolplein. Een ander genoemd voordeel is het feit dat minder warm is op en rond het plein. Stenen objecten als beton en bakstenen, in combinatie met zwarte rubber tegels geven zeer veel warmte af. Vooral op warme dagen is dit voor de kinderen onprettig. Niet alleen kunnen de rubber tegels zeer heet worden, maar is ook de omgeving daardoor warmer. Het schors absorbeert de warmte en geeft die niet meer af, waardoor de omgeving rondom de school in zijn geheel minder warm aanvoelt. Daarnaast heeft het Frans boomschors ook nog het voordeel dat het eenvoudig in onderhoud is. We hebben van meerdere scholen vernomen dat, mede door het anti-worteldoek onder het schors, het Frans boomschors vrijwel geen onkruid doorlaat en dat het zich ook niet heel erg verspreid over het schoolplein. Het voordeel daarmee is dat er alleen met enige regelmaat een hark aan te pas moet komen om het schors weer even aan te harken. Dit is licht en weinig werk, wat snel gedaan is uitgevoerd.

De aanschaf van schors

Het Frans boomschors wordt door de meeste scholen afgenomen bij Boomschors.nl via boomschors. Dit is een bekende leverancier van speciaal boomschors dat schikt is voor paden, tuinen en rondom speeltoestellen. De investering voor het aanbrengen van het Frans boomschors is zeer voordelig en omdat het een duurzaam product is, voor vele scholen goed te overzien. Dit soort boomschors is daarmee een uitstekend alternatief om kinderen een prettigere speelomgeving te bieden rondom scholen.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn


Comments are closed.